Νέα μελέτη σημειώνει πως η νικοτίνη που βρίσκεται στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα αδρεναλίνης στα ύψη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική για το κλασικό, καθώς περιέχει σημαντικά λιγότερες καρκινογόνες ουσίες. Ο κίνδυνος, όμως, για την καρδιά μας εξακολουθεί να υπάρχει, λένε οι ερευνητές.

Η νικοτίνη προκαλεί την έκκριση αδρεναλίνης, επηρεάζοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η αδρεναλίνη αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος, μετά από χρόνια χρήση, να υπάρχουν συστηματικά αυξημένα επίπεδα της ορμόνης στην καρδιά.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 22 υγιείς ενήλικες που δεν καπνίζουν, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν κλασικό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι συμμετέχοντες πέρασαν από τρία τεστ, και στο καθένα χρησιμοποιήθηκε διαφορετική συσκευή: ένα τυπικό ηλεκτρονικό τσιγάρο, ένα χωρίς νικοτίνη, και ένα εντελώς άδειο. Μόνο μετά την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη παρατηρήθηκαν οι αλλαγές στα επίπεδα αδρεναλίνης. Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό τσιγάρο προκάλεσε 10% αυξημένους παλμούς καρδιάς.

Προφανώς, αυτό δεν ακούγεται καλό, ειδικά αν είναι κατάσταση που συμβαίνει για χρόνια. Από την άλλη μεριά, όμως, ορισμένοι ειδικοί αρνούνται αυτά τα πορίσματα, με το επιχείρημα ότι και κάποιοι υδατάνθρακες μπορούν να το προκαλέσουν αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, οι καπνιστές πιστεύεται ότι θα ήταν καλύτερο να στραφούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ώστε να αποφεύγουν τις καρκινογόνες ουσίες. Βέβαια, η σωστή συμβουλή για όλους μας – καπνιστές και μη – θα ήταν να βγάλουμε οποιοδήποτε είδους τσιγάρο από την ζωή μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα