Ερευνητές εντόπισαν μηχανισμό που οδηγεί σε οστική απώλεια σε ηλικιωμένους-εξέλιξη που ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη αγωγών για την καταπολέμηση της κατάστασης που συνδέεται με τη γήρανση.

Η οστεοπόρωση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα υγείας για τους ηλικιωμένους. Συχνά, η πάθηση συνοδεύεται από αύξηση στα λιπώδη κύτταρα του μυελού των οστών.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Yi-Ping Li, του University of Alabama στο Birmingham, ανακάλυψε την πρωτεΐνη Cbf-beta, που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των κυττάρων που παράγουν οστό.

Επιπλέον η εξέταση ηλικιωμένων ποντικών έδειξε σημαντικά μειωμένα επίπεδα Cbf-beta σε κύτταρα μυελού των οστών σε σύγκριση με νεότερους ποντικούς.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όταν ο μηχανισμός δυσλειτουργεί, τα προγονικά κύτταρα σταματούν να σχηματίζουν κύτταρα που δημιουργούν οστικά κύτταρα και δημιουργούν λιπώδη κύτταρα.

Η διατήρηση της Cbf-beta ενδεχομένως είναι αναγκαία για την πρόληψη της οστεοπόρωσης λόγω ηλικίας, που οφείλεται στην αυξημένη δημιουργία των λιπωδών κυττάρων, δήλωσε ο Li.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία