Αν και ηλικιωμένοι με διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να έχουν φυσιολογική ή υψηλότερη από τη φυσιολογική οστική πυκνότητα, νέα έρευνα αποδεικνύει ότι έχουν στην πραγματικότητα αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Hebrew SeniorLife’s Institute for Aging Research στη Βοστόνη, και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Bone and Mineral Research.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η αδυναμία του φλοιώδους οστού είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους με διαβήτη 2 και αυτές οι ελλείψεις στο προστατευτικό στρώμα του οστού αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που εξετάστηκαν σε περίοδο 3 ετών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές εξετάσεις υψηλής ευκρίνειας, που τους επέτρεψαν να εντοπίσουν την αδυναμία φλοιώδους οστού  σε ηλικιωμένους με διαβήτη.

Ανακάλυψαν ότι ηλικιωμένοι με διαβήτη τύπου 2 έχουν 40%-50% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε σχέση με όσους δεν έχουν διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για τη βελτίωση της υγείας των οστών στην ‘’επιδημία’’ διαβήτη και στον γηράσκοντα πληθυσμό είναι αναγκαία η καλύτερη κατανόηση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν τη δύναμη των οστών.

Πηγές:
Journal of Bone and Mineral Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο