Άντρας 35 ετών που για 15 χρόνια είναι σε κατάσταση φυτού λόγω αυτοκινητικού δυστυχήματος μπήκε σε στάδιο ελάχιστης συνειδητότητας με πειραματική μέθοδο χαμηλής έντασης διέγερσης των νεύρων. Αν και δεν είναι εντελώς ξύπνιος, υπάρχουν ελπίδες ότι μετά από παρόμοια εγκεφαλική βλάβη ο εγκέφαλος ενδεχομένως μπορεί να αναζωογονηθεί.

Σε έρευνα που περιγράφεται στο περιοδικό Current biology, η ομάδα Γάλλων ερευνητών με επικεφαλής την Angela Sirigu, δοκίμασε στον ασθενή διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Η διέγερση των νεύρων μελετάται εδώ και καιρό. Έχει δοκιμαστεί σε άλλες εγκεφαλικές παθήσεις, όπως επιληψία, άνοια, νόσο του Πάρκινσον.

Μπορεί να δρα επειδή το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέεται με τον θάλαμο ο οποίος οδηγεί σε συνειδητότητα. Αν η προσωρινή διέγερση μπορεί να οδηγήσει σε διέγερση η μακροπρόθεσμη διέγερση του θαλάμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξύπνημα ανθρώπου που είναι σε κάμω, εικάζει η ερευνήτρια και εστίασε σε αυτή την υπόθεση, στην έρευνά της.

Αφού προχώρησαν στην  εμφύτευση  νευροδιεγέρτη  στο στέρνο του ασθενούς που για ένα μήνα διέγειρε το πνευμονογαστρικό νεύρο, οι ερευνητές παρακολούθησαν στενά την εγκεφαλική δραστηριότητα και αν μπορούσε ο ασθενής να ανταποκριθεί σε διαταγές ή να παρακολουθεί αντικείμενα με τα μάτια. Μετά από ένα μήνα θεραπείας ο άντρας έδειξε μικρά σημάδια ότι αλληλοεπιδρούσε περισσότερο με τον κόσμο. Άρχισε να ανταποκρίνεται. Ακόμα χαρακτηριζόταν ως έχων ελάχιστη συνειδητότητα αλλά βελτιωνόταν από την προηγούμενη κατάσταση ‘’φυτού’’.

Ο ασθενής μπορούσε να παρακολουθεί με τα μάτια ένα αντικείμενο και να γυρνά το κεφάλι του όταν του το ζητούσαν. Επίσης υπήρχε μικρή ανταπόκριση όταν έβλεπε ξαφνικά ένα πρόσωπο δίπλα του. Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές δρούσαν  καλύτερα τώρα.

Ο εγκέφαλος παρήγαγε και δυνατότερα κύματα θήτα, τα οποία συνδέονται με τη συνειδητότητα.

Η πρόοδος του ασθενούς παρακολουθείται συνεχώς. Μετά από 9 μήνες, από την θεραπεία διέγερσης, αν και παρέμεινε στατικός στο επίπεδο της συνειδητότητας δεν είχε επιδείνωση.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς να εικάσουμε ότι θα υπάρχει παρόμοια επιτυχία σε άλλους ασθενείς, καθώς ένα περιστατικό μπορεί να μην είναι ενδεικτικό άλλων. Ωστόσο, τα περάματα είναι υποσχόμενο, συμφώνησαν.

 

 

Πηγές:
http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0960982217309648

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο