Με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής βραβεύονται τρεις επιστήμονες, οι οποίοι αποκάλυψαν τα μυστικά του «βιολογικού ρολογιού».

Οι Ο Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young κατάφεραν να διασαφηνίσουν την εσωτερική του λειτουργία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Νόμπελ, οι ανακαλύψεις τους εξηγούν πώς τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι προσαρμόζουν τον βιολογικό ρυθμό τους, ώστε να συγχρονίζονται με τις «επαναστάσεις» της Γης.

Η ζωή στον πλανήτη είναι προσαρμοσμένη στην περιστροφή του. Για πολλά χρόνια, γνωρίζουμε ότι οι ζώντες οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, έχουν ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι που τους βοηθά να προβλέπουν και να προσαρμόζονται στον κανονικό ρυθμό της ημέρας.

Αλλά πώς λειτουργεί αυτό το ρολόι; Παρατηρώντας φρουτόμυγες ως πρότυπο οργανισμό, οι βραβευθέντες κατόρθωσαν να απομονώσουν ένα γονίδιο που ελέγχει τον καθημερινό βιολογικό ρυθμό.

Γονίδιο

Έδειξαν ότι αυτό το γονίδιο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στα κύτταρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στη συνέχεια, εντόπισαν πρόσθετα συστατικά πρωτεΐνης της συγκεκριμένης διεργασίας, εκθέτοντας τον μηχανισμό στον οποίο στηρίζεται το «ρολόι» στο εσωτερικό του κυττάρου.

Αναγνωρίστηκε, έτσι, ότι το βιολογικό ρολόι λειτουργει με τις ίδιες αρχές σε κύτταρα άλλων πολυκύτταρων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Λειτουργίες

Με εξαιρετική ακρίβεια, το εσωτερικό μας ρολόι προσαρμόζει τη φυσιολογία μας στις δραματικά διαφορετικές φάσεις της ημέρας. Ρυθμίζει τις κρίσιμες λειτουργίες, όπως η συμπεριφορά, τα επίπεδα ορμονών, ο ύπνος, η θερμοκρασία του σώματος και ο μεταβολισμός.

Η ευεξία μας επηρεάζεται από την προσωρινή αναντιστοιχία μεταξύ του εξωτερικού μας περιβάλλοντος και του εσωτερικού «βιολογικού ρολογιού».

Τέτοια περίπτωση είναι όταν ταξιδεύουμε σε διάφορες ζώνες ώρας και βιώνουμε το "jet lag". Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η χρόνια απόκλιση μεταξύ του τρόπου ζωής και του ρυθμού που υπαγορεύει ο εσωτερικός χρονομέτρης μας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα