Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο δρόμο για το σχολείο μπορεί να έχει βλαπτική επίδραση στην ανάπτυξη της μνήμης εργασίας ενός παιδιού, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Pollution, ανακάλυψε σχέση μεταξύ μείωσης της μνήμης εργασίας και της έκθεσης σε αιωρούμενα σωματίδια PM2.5, τα οποία συνδέονται άμεσα με την κίνηση στους δόμους-κατά τη διάρκεια προσέλευσης από και προς το σχολείο με τα πόδια.

Η Mar Alvarez-Pedrerol, του Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) στην Ισπανία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα παλιότερων τοξικολογικών και πειραματικών μελετών έδειξαν ότι αυτές οι μικρές εκθέσεις σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων μπορεί να έχουν δυσανάλογα μεγάλη επίδραση στην υγεία.

Η έρευνα έγινε στη Βαρκελώνη σε 1.200 παιδιά, 7 έως 10 ετών, από 39 σχολεία. Όλα περπατούσαν προς το σχολείο σε καθημερινή βάση.

Αξιολογήθηκε η μνήμη εργασίας και η προσοχή, αρκετές φορές σε διάστημα 12 μηνών.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση την ίδια περίοδο υπολογίστηκε με βάση υπολογιζόμενα επίπεδα της πιο σύντομης διαδρομής προς το σχολείο.

Στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η έκθεση σε PM2.5 συνδεόταν με μείωση της ανάπτυξης της μνήμης εργασίας.

Ο Jordi Sunyer, δήλωσε ότι το γεγονός ότι παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο εκτεθειμένα στη ρύπανση δεν σημαίνει ότι όσα πηγαίνουν με όχημα δεν εκτίθενται και αυτά σε υψηλά επίπεδα.

 

Πηγές:
Environmental Pollution.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο