Όσοι κάνουν συχνά σάουνα, μπορεί ενδεχομένως να ενισχύουν την υγεία της καρδιάς τους καθώς ιδρώνουν, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Μελετώντας περισσότερους από 1.600 μεσήλικες άντρες στη Φινλανδία, ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έκαναν σάουνα 4-7 φορές την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο υπέρτασης κατά σχεδόν το ήμισυ σε σύγκριση με όσους έκαναν σάουνα μια φορά την εβδομάδα.

Ο Jari Laukkanen, καθηγητής στο University of Eastern Finland, δήλωσε ότι η σάουνα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη συστημική αρτηριακή πίεση μέσω διαφορετικών βιολογικών μηχανισμών.

Στη σάουνα, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνει και διαστέλλει τα αγγεία. Με τον καιρό, αυτό φαίνεται να βελτιώνει τη λειτουργία του εσωτερικού τοιχώματος. Η σάουνα επίσης απομακρύνει τα υγρά από το σώμα μέσω της εφίδρωσης και χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία αντρών για 22 χρόνια, κατά μέσον όρο. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος, περίπου το 15% εμφάνισε υπέρταση.

Σε σύγκριση με άντρες που έκαναν σάουνα μια φορά την εβδομάδα, ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν 46% χαμηλότερος σε όσους έκαναν σάουνα 4-7 φορές εβδομαδιαίως.

Ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν 24% χαμηλότερος σε όσους έκαναν σάουνα 2-3 φορές την εβδομάδα.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή. Δημοσιεύτηκε στο American Journal of Hypertension.

 

Πηγές:
American Journal of Hypertension.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα