Διατροφή με λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής σε παιδιά με πολλαπλή σκλήρυνση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ωστόσο, η πλούσια σε λαχανικά διατροφή θα μπορούσε να μειώσει στο ήμισυ τον κίνδυνο υποτροπής.

Η Dr. Emmanuelle Waubant, του University of California, San Francisco, δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να παράσχουν αρκετές ενδείξεις ότι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον έλεγχο της πάθησης, από ορισμένους ασθενείς.

Ερωτηματολόγια διατροφής συμπληρώθηκαν από 219 νεαρούς ασθενείς των ΗΠΑ οι οποίοι είχαν διαγνωστεί πριν την ηλικία των 18.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τη διατροφή ασθενών και παρακολούθησαν την υγεία τους για σχεδόν 2 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Στο συγκεκριμένο διάστημα, περίπου 43% εμφάνισε υποτροπή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάθε 10% αύξηση στις θερμίδες που προέρχονται από λιπαρά συνδέονται με 56% υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής.

Μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κινδύνου συνδεόταν με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Κάθε αύξηση 10% σε αυτές τις θερμίδες συνδεόταν με τριπλάσιο κίνδυνο υποτροπής.

Κάθε επιπλέον φλιτζάνι λαχανικών συνδεόταν με 50% μείωση του κινδύνου υποτροπής, άσχετα από το πόσο έτρωγαν τα παιδιά. Αυτό ίσχυε και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους πιθανούς παράγοντες, όπως ηλικία, βάρος και φάρμακα.

Η μελέτη δεν απέδειξε αιτιατή σχέση και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Πηγές:
Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα