Γράφει η: Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc Αθλητικής Διατροφής

 

Ο αριθμός των ενηλίκων που είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι συνεχίζει να αυξάνεται, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο θα υποφέρουν από το υπέρβαρο και την παχυσαρκία έως το 2025. Δυσοίωνες είναι και οι επιστημονικές προβλέψεις για την Ελλάδα, καθώς αναδεικνύουν ότι το 28% του ενήλικου πληθυσμού (2.420.000 ενήλικες) θα είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2025!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία αποτελεί νόσο (WHO,1948) και συμπεριλαμβάνεται στη Διεθνή Ταξινόμηση των Παθήσεων (International Classification of Diseases). Ως παχυσαρκία ορίζεται η συσσώρευση σωματικού λίπους, η οποία είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, νοσήματα του ήπατος, κατάθλιψη και κάποιες μορφές καρκίνου. Ως εκ τούτου, μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα ζωής του παχύσαρκου ατόμου.

Στην Ελλάδα, το κόστος για τη θεραπεία των ασθενειών που οφείλονται άμεσα στην παχυσαρκία αναμένεται να φθάσει τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και το σωρευτικό κόστος για το διάστημα 2017 έως 2020 εκτιμάται να είναι 19,4 δισεκατομμύρια δολάρια!

Στον αντίποδα, υπολογίζεται ότι αν δαπανηθούν σήμερα μόνο 0,95 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, θα αποτελέσει επένδυση για το μέλλον, καθώς ο επιπολασμός της παχυσαρκίας θα μειωθεί από το 28% στο 23% και έτσι θα μειωθεί σημαντικά το ιατρικό κόστος για τη θεραπεία των συνεπειών της.

Η επένδυση στην πρόληψη, τη διαχείριση και τη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι, αναμφισβήτητα, μια οικονομικά αποδοτική δράση για τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες υγείας. Εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας από τα μη μεταδοτικά νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, καρκίνος, κ.ά.) κατά 25% παγκοσμίως.

Οι στρατηγικές πρόληψης της παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό είναι κυρίως ευθύνη της πολιτείας και των φορέων υγείας, οι οποίες με ολοκληρωμένα προγράμματα οφείλουν να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν τους πολίτες σε θέματα διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, ο καθένας μας είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει ότι η παχυσαρκία είναι μία χρόνια νόσος με σοβαρές επιπλοκές και είναι καλύτερο να προλαμβάνεται παρά θεραπεύεται!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία