Η αυτονομία στην κίνηση είναι ανάγκη αυτονόητη, που για να καλυφθεί απαιτείται η εκπαίδευση του ενδιαφερόμενου στη χρήση του λευκού μπαστουνιού.Με τις σύγχρονες τεχνικές εκπαίδευσης – εξάσκησης στην κινητικότητα, που παρέχονται από το ΚΕΑΤ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τα άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλότητα έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν αυτόν τον στόχο, αλλάζοντας έτσι τη ζωή τους.

Η απαραίτητη προσπάθεια κι η επιμονή προκειμένου να ολοκληρωθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οδηγούν στην ανεξαρτησία, δηλαδή ένα κέρδος πολλαπλάσιο. Η προτεινόμενη λύση για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των τυφλών σ’ ολόκληρη τη χώρα, είναι η κατάρτιση εκπαιδευτών κινητικότητας και η υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νομών, ώστε να δοθεί η ίδια δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Μέρος της αυτονόμησης στην κίνηση αποτελεί η δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Ο οδηγός τυφλών, δηλαδή η ειδική λωρίδα στα πεζοδρόμια, την οποία ακολουθούν τα άτομα με τυφλότητα μέσω του μπαστουνιού, υπάρχει ήδη σε αρκετά σημεία της πόλης.

Το χρέος των πολιτών είναι να σέβονται αυτές τις υποδομές, ώστε να είναι λειτουργικές για όσους τις χρειάζονται. Όταν τοποθετούνται αντικείμενα ή εξοπλισμός μαγαζιών πάνω στους ειδικούς οδηγούς τυφλών, ακυρώνεται η χρηστικότητά τους, επιπλέον κινδυνεύει ο τυφλός από τυχόν τραυματισμούς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουν την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας του Λευκού Μπαστουνιού, με την ελπίδα τα παραπάνω να μην αποτελούν επετειακές αναφορές, αλλά καθημερινές σκέψεις όλων των πολιτών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος