Ανακαλύφθηκαν γονίδια που συνδέονται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Φάνηκε πως αλλάζουν το εγκεφαλικό κύκλωμα με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαταραχή.

Ερευνητές με επικεφαλής την Hyun Ji Noh του Broad Institute of MIT και Harvard συνέκριναν 608 γονίδια σε 592 ανθρώπους με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και 560 χωρίς.

Τα συγκεκριμένα γονίδια επιλέχτηκαν στη βάση αρκετών ερευνών που έδειξαν προηγουμένως ότι θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Από αυτά τα 608 υποψήφια γονίδια που ελέγχθηκαν, 222 φάνηκαν παρόντα σε ποντικούς στο εργαστήριο που είχαν ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.

Επιπλέον 196 γονίδια που μελετήθηκαν υπήρχαν σε ανθρώπους με αυτισμό, οι οποίοι επέλεγαν επαναληπτικές συμπεριφορές για την ανακούφιση του άγχους.

Ακόμα 56 γονίδια εντοπίστηκαν από έρευνα σε σκύλους με ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.

Τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπήρχαν 4 διαφορετικά γονίδια σε ανθρώπους με τη διαταραχή που απουσίαζαν από όσους δεν την είχαν εμφανίσει.

Αυτά είναι ενεργά σε εγκεφαλικό κύκλωμα που συνδέει 3 σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου-θάλαμο, φλοιό και ραβδωτό σώμα.

Το ραβδωτό σώμα έχει περιοχές που βοηθούν στη μάθηση και τα μηνύματα πηγαίνουν μέσω του θαλάμου στον φλοιό όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Σε ανθρώπους με τη διαταραχή, αυτό το κύκλωμα εμφανίζει δυσλειτουργία.

Στα γονίδια που εντοπίστηκαν περιλαμβάνεται το HTR2A, που επίσης εμπλέκεται με τη σεροτονίνη.

Τέσσερα γονίδια που εντοπίστηκε ότι συνδέονται σημαντικά με την ιδεοψυχαναγκστική διαταραχή είναι τα NRXN1 και HTR2A καθώς και τα  CTTNBP2 και REEP3.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο