Όλο και περισσότεροι έφηβοι που παίζουν σπορ διαγιγνώσκονται με διάσειση. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, ποσοστό 20% των εφήβων έχουν υποστεί τουλάχιστον μια διάσειση.

Μεγάλη έρευνα από τη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Neurology, ανακάλυψε ότι έφηβοι που είχαν υποστεί μια διάσειση είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση αργότερα σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ τραυματιστεί στο κεφάλι.

Οι αριθμοί ήταν χειρότεροι για νέους που είχαν υποστεί πολλές φορές διάσειση, για τους οποίους ο κίνδυνος εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης στην ενήλικο ζωή αυξήθηκε κατά σχεδόν 150%.

Ενώ οι ερευνητές τονίζουν ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί στην εφηβεία δεν θα αναπτύξουν ποτέ πολλαπλή σκλήρυνση και ότι άλλοι παράγοντες περιλαμβανομένων γενετικών θα μπορούσαν επίσης να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρχει σχέση μεταξύ τραυματισμού στο κεφάλι στους εφήβους και πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ο Dr. Scott Montgomery, του Orebro University, δήλωσε ότι η σωματική δραστηριότητα και η συμμετοχή σε σπορ θα πρέπει να ενθαρρυνθεί σε νέους ανθρώπους και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να τραυματισούν στο κεφάλι νέοι άνθρωποι.

Ο Dr. Montgomery, δήλωσε ότι αν κάποιος είχε τουλάχιστον μια διάσειση όταν ήταν νέος και που θα μπορούσε να εμφανίζει συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης, όπως ζάλη, διπλωπία ή προβλήματα ισορροπίας θα πρέπει να μιλήσει με γιατρό.

Πηγές:
Annals of Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο