Software που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του εντέρου σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο, ισχυρίζονται  ερευνητές.

Σε δοκιμές που έγιναν πρόσφατα, το σύστημα με βάση την τεχνητή νοημοσύνη μπόρεσε να εντοπίσει αδενώματα στο παχύ έντερο από μεγεθυμένες ενδοσκοπικές εικόνες. Οι εικόνες συγκρίθηκαν με 30.000 άλλες που χρησιμοποιήθηκαν για μηχανική εκμάθηση.

Το σύστημα ανέλυσε περισσότερα από 300 αδενώματα στο παχύ έντερο σε 250 ασθενείς και χρειάστηκε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να αξιολογήσει καθεμία από τις μεγεθυμένες ενδοσκοπικές εικόνες και να διαπιστώσει την κακοήθεια με ακρίβεια 94%.

Ο Dr Yuichi Mori, του Showa University στην Yokohama, που παρουσίασε τα αποτελέσματα στη United European Gastroenterology Week της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι η πιο σημαντική καινοτομία είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο την οπτική βιοψία των πολυπόδων παχέος εντέρου κατά την κολονοσκόπηση ανεξάρτητα από τις ικανότητες του ενδοσκόπου.

Αν και μένει να αποκτήσει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, το σύστημα, ο Mori πιστεύει ότι θα μπορούσε να απαλλάξει πολλούς ασθενείς από μη αναγκαία εγχείρηση.

Αυτό επιτρέπει την ολοκληρωτική εκτομή του αδενωματώδους  πολύποδα και εμποδίζει τη μη αναγκαία αφαίρεση μη νεοπλαστικών πολυπόδων.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι τα αποτελέσματα είναι αποδεκτά για κλινική εφαρμογή και άμεσος στόχος είναι να αποκτηθεί η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Πηγές:
United European Gastroenterology conference.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα