Νέα έρευνα αναφέρει ότι υπογόνιμες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσες μπορούν να συλλάβουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου στις πρώτες είναι υψηλότερες κατά 10% και είναι 45% πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο στο μαστό.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Society for Reproductive Medicine (ASRM) στο San Antonio, και υποδεικνύουν ότι το να αποκτήσει μια γυναικά παιδιά μπορεί ενδεχομένως να έχει αναζωογονητική επίδραση στην υγεία της.

Ενώ δεν είναι σαφές αυτό που συνδέει την υπογονιμότητα και την πρόωρη θνησιμότητα, η σχέση με τον καρκίνο στο μαστό και η αύξηση κατά 70% του κινδύνου θνησιμότητας από διαβήτη δείχνουν προς διαταραχές που συνδέονται με ορμόνες.

Η Natalie Stentz, του University of Pennsylvania, δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει το γεγονός ότι ιστορικό υπογονιμότητας συνδέεται με τη δια βίου υγεία της γυναίκας και ανοίγει πιθανές ευκαιρίες για έλεγχο ή προληπτική ρύθμιση των υπογόνιμων γυναικών.

Η έρευνα περιέλαβε 78.000 γυναίκες και τις παρακολούθησε για 13 χρόνια. Από αυτές, το 14% ανέφερε υπογονιμότητα.

Παρόλο που η εμφάνιση διαβήτη στις 2 ομάδες ήταν παρόμοια, οι υπογόνιμες είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από νόσους που συνδέονται με το ενδοκρινικό σύστημα, όπως διαβήτη και καρκίνο στο μαστό.

Η υπογονιμότητα δεν συνδέθηκε με αυξημένα ποσοστά καρκίνου στις ωοθήκες ή στη μήτρα.

 

Πηγές:
Perelman School of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης