Γυναίκες που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες στην εφηβεία μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες για μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και αγγειακής νόσου μελλοντικά, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι γυναίκες που ανέφεραν τον πρώτο τοκετό πριν την ηλικία των 20 είχαν υψηλότερο σκορ στο "Framingham Risk Score" που υπολογίζει δεκαετή κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Αντίθετα, γυναίκες που γέννησαν πρώτη φορά σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν χαμηλότερα σκορ, κατά μέσον όρο, όσον αφορά τον κίνδυνο

Ο χαμηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου όμως ήταν μεταξύ γυναικών που δεν είχαν γεννήσει.

Η Catherine Pirkle, του University of Hawaii ,σημειώνει ότι έφηβες μητέρες ενδεχομένως θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές όσον αφορά παράγοντες του τρόπου ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Πρόσθεσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά των γυναικών και ενδεχομένως μπορεί να χρειάζεται πιο εντατική εξέταση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους σε γυναίκες που ανέφεραν ότι γέννησαν σε μικρή ηλικία.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές εξέτασαν 1.047 γυναίκες μεταξύ 65 και 74 ετών.

Ωστόσο τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν επειδή η έρευνα βασίζεται σε αναφορές των ίδιων των γυναικών για το ιστορικό τους, που θα μπορούσε να έχει επηρεαστεί από προβλήματα μνήμης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αν και είχαν εξεταστεί για άνοια.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;