Έρευνα αναφέρει ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάζονται για διαταραχές ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν σχέση μεταξύ του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και φτωχής ψυχικής υγείας στις γυναίκες αλλά ήταν μικρές και δεν έλαβαν σε ικανοποιητικό βαθμό άλλους παράγοντες υπόψη που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

Επιπλέον, υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στην εγκυμοσύνη αναφέρθηκε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως αυτισμό και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας στα παιδιά.

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες του Cardiff University αξιολόγησαν το ιστορικό ψυχικής υγείας περισσότερων των 17.000 γυναικών που διαγνώστηκαν με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η έρευνα ακολούθησε τις συμμετέχουσες για 6 μήνες. Σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς το σύνδρομο, η έρευνα ανακάλυψε ότι ασθενείς με αυτό ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.

Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες  με το σύνδρομο είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού και διαταραχής έλλειψης συγκέντρωσης-υπερκινητικότητας. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι γυναίκες με τη διαταραχή θα πρέπει να εξετάζονται για διαταραχές ψυχικής υγείας, ώστε  να εξασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση και αγωγή και τελικά να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.

Ο Dr Aled Rees, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η εξέταση για διαταραχές ψυχικής υγείας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις κλινικές αξιολογήσεις.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Society for Endocrinology.

Πηγές:
Συνέδριο της Society for Endocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!