Ακόμα και 2 κουτάκια αναψυκτικό κάθε εβδομάδα είναι αρκετά για να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αναφέρει, η κατανάλωση 354 ml αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η έρευνα σημείωσε επίσης ότι μικρή ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν τέτοια ποτά με παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας αλλά η αυξημένη κατανάλωση  αυτών, ιδιαίτερα στους νέους, προκαλεί ανησυχίες.

Αναλύθηκαν στοιχεία 36 ερευνών σε ανθρώπους που κατανάλωναν τουλάχιστον 5 σακχαρούχα ροφήματα την εβδομάδα και παράγοντες κινδύνου των αναψυκτικών.

Σε όσους έπιναν σακχαρούχα ροφήματα για 10 εβδομάδες καταγράφηκε μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη κατά 17%. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ του αναψυκτικού, της υπέρτασης και της καρδιοπάθειας.

Ο Faadiel Essop, του  Stellenbosch University, στη Νότια Αφρική, δήλωσε ότι η αυξημένη εμφάνιση καρδιομεταβολικών νόσων συνδέεται σθεναρά με μεγαλύτερη αστικοποίηση και την υιοθέτηση βλαβερών επιλογών του τρόπου ζωής, όπως καθιστική ζωή και φτωχές διατροφικές επιλογές.

Πρόσθεσε ότι, για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει προκύψει ως μια από τις κύριες διατροφικές αλλαγές τις περασμένες δεκαετίες και θεωρείται κύρια αιτία της εμφάνισης καρδιομεταβολικών νόσων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the Endocrine Society.

Πηγές:
Journal of the Endocrine Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]