Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί το μελάνωμα τόσο περισσότερο πιθανό είναι να επιβιώσει ο ασθενής.

Ερευνητές της Cleveland Clinic στο Ohio, ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 153.000 Αμερικανών ενηλίκων που διαγνώστηκαν με μελάνωμα σταδίου 1 έως 3, μεταξύ 2004 και 2012.

Άσχετα από το στάδιο του καρκίνου τους, όσοι περίμεναν περισσότερο από 90 ημέρες για χειρουργική αντιμετώπιση ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν.

Η αναβολή της εγχείρησης για περισσότερο από 29 ημέρες οδήγησε σε χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης ασθενείς με μελάνωμα σταδίου 1, αν και όχι αυτούς με στάδια 2 και 3.

Σε σύγκριση με ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν θεραπευτικά εντός 30 ημερών, ασθενείς με μελάνωμα σταδίου 1 ήταν κατά 5% πιο πιθανό να πεθάνουν αν αντιμετωπίστηκαν μεταξύ 30 και 59 ημερών. Ο κίνδυνος θανάτου αυξήθηκε κατά 16% όταν αντιμετωπίστηκαν μεταξύ 60 και 89 ημερών, 29% όταν αντιμετωπίστηκαν μεταξύ 91 και 120 ημερών και 41% όταν αντιμετωπίστηκαν μετά από 120 ημέρες.

Ασθενείς που ανέβαλαν την αγωγή τους έτειναν να είναι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν και άλλα προβλήματα υγείας.

Ο Dr. Brian Gastman, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα είδε σημαντικά χειρότερη πρόγνωση και αποτέλεσμα σε όσους αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά 30 ημέρες μετά τη διάγνωση μελανώματος σταδίου 1.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Academy of Dermatology.

Πηγές:
Journal of the American Academy of Dermatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο