Η τακτική κατανάλωση 3-5 φλιτζανιών καφέ μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ και κίρρωσης του ήπατος, σύμφωνα με έρευνα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Royal Society of Medicine in London και αναφέρεται σε πιθανή επίδραση της μέτριας κατανάλωσης καφέ στη χρόνια ηπατική νόσο, τον καρκίνο στο ήπαρ και την κίρρωση.

Ο Graeme Alexander, του University College London, δήλωσε ότι ο καφές ενδεχομένως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου και είναι σημαντικό οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε διατροφικές πληροφορίες και συμβουλές από επαγγελματίες με τρόπο κατανοητό και να δράσουν.

Μετα- αναλύσεις έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση έναντι μη κατανάλωσης καφέ, συνδέεται με έως 40% μείωση του καρκίνου στο ήπαρ, αν και αυτή φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενη σχέση.

Έρευνες από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος, με πιθανή μείωση του κινδύνου της τάξης του 25-70%.

Άλλη έρευνα υποδεικνύει αντίστροφη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και κινδύνου χρόνιας ηπατικής νόσου, με μέση μείωση του κινδύνου της τάξης του 25-30% σε όσους καταναλώνουν λίγο καφέ και μέχρι 65% σε όσους καταναλώνουν πολύ καφέ.

Πηγές:
Royal Society of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέο τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου
Πασχαλινό Bazaar της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer
H σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management