Ο αριθμός των ανθρώπων με HIV που λαμβάνει αντιρετοϊκή αγωγή έχει αυξηθεί κατά δεκάδες εκατομμύρια παγκοσμίως τις πρόσφατες δεκαετίες, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το UNAIDS, ο αριθμός αυξήθηκε από 685.000 το 2000 σε 20,9 εκατομμύρια μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.

Πολλοί άνθρωποι δεν θυμούνται ότι το 2000 υπήρχαν μόνο 90 άνθρωποι στη νότια Αφρική σε αγωγή, δήλωσε ο Michel Sidibe.

Πρόσθεσε, ότι σήμερα η νότιος Αφρική έχει το μεγαλύτερο σωτήριο πρόγραμμα στον κόσμο, με περισσότερα από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε αγωγή.

Η νέα έκθεση αναφέρει επίσης ότι επειδή περισσότεροι άνθρωπο με HIV λαμβάνουν αγωγή, περισσότεροι από αυτούς είναι εν ζωή και καλά.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι άνθρωποι με τον ιό HIV που συμμορφώνονται με την αντιρετροϊκή αγωγή είναι κατά 97% λιγότερο πιθανό να μεταδίδουν τον ιό.

Καθώς η αγωγή έχει γίνει περισσότερο διαθέσιμη στις εγκύους, υπάρχει σημαντική μείωση στον αριθμό παιδιών που γεννιούνται με τον ιό.

Ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις. Μια είναι η παροχή αντιρετροϊκής αγωγής σε πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους με HIV, που δεν τη λαμβάνουν, περιλαμβανομένων 919.000 παιδιών.

‘Aλλη πρόκληση είναι να καταστεί η πρόληψη για τον ιό προτεραιότητα δημόσιας υγείας και πάλι, ιδιαίτερα σε χώρες με αύξηση των ποσοστών.

Πηγές:
UNAIDS,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης