Νέα έρευνα έδειξε ότι παιδιά που επέζησαν από καρκίνο στην παιδική ηλικία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση ως ενήλικες σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, και αναφέρει ότι η υπέρταση συμβαίνει στο γενικό πληθυσμό μια δεκαετία αργότερα σε σχέση με τους επιζώντες από τον παιδικό καρκίνο οι οποίοι γίνονται αρκετά γρήγορα στόχος του κινδύνου.

Ο Todd M. Gibson, του St Jude Children's Research Hospital στο Tennessee, δήλωσε ότι η υπέρταση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, που μπορεί να τροποποιηθεί, και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Έρευνες έδειξαν ότι η υπέρταση μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στους επιζώντες από παιδικό καρκίνο οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αγωγή με καρδιοτοξικές θεραπείες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 3.016 ενήλικες για να μελετήσουν το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στην υγεία και ανακάλυψαν ότι η εμφάνιση υπέρτασης ήταν 2,6 φορές υψηλότερη στους επιζώντες από παιδικό καρκίνο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η υπέρταση αυξανόταν με το πέρασμα του χρόνου. Το 13% των επιζώντων την εμφάνισε σε ηλικία 30 ετών, το 37% είχε υπέρταση στην ηλικία των 40 και άνω και το 70% των επιζώντων στην ηλικία των 50.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η έκθεση στη ραδιοθεραπεία ή τη χημειοθεραπεία δεν συνδεόταν σε σημαντικό βαθμό με την υπέρταση.

Πηγές:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία