Το υπερβάλλον βάρος και ο διαβήτης προκαλούν σχεδόν το 6% των καρκίνων παγκοσμίως, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Graham Colditz, του  Washington University School of Medicine στο St. Louis, δήλωσε ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι τροποποιήσιμα αίτια καρκίνου, για τα οποία η παρέμβαση είναι δυνατή σε πολλά επίπεδα.

Χρειάζονται πιο κατάλληλες πράξεις για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να διατηρούν υγιές σωματικό βάρος αρχίζοντας από νεαρή ηλικία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο διαβήτης και η παχυσαρκία προκαλούν βιολογικές αλλαγές, όπως υψηλό σάκχαρο, χρόνια φλεγμονή και διαταραγμένες σεξουαλικές ορμόνες. Με τον καιρό, αυτές μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία υγείας από 175 χώρες και κατέληξαν ότι ποσοστό 5,6% των νέων περιστατικών καρκίνου το 2012 προκλήθηκε από υψηλό ΔΜΣ και διαβήτη.

Τα επιπλέον κιλά και η παχυσαρκία οδήγησαν σε περίπου 4% των περιστατικών καρκίνου και ο διαβήτης προκάλεσε το 2%, έδειξε η έρευνα.

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με το να είναι κάποιος υπέρβαρος και να κάνει καθιστική ζωή.

Τα περισσότερα από τα περιστατικά καρκίνου λόγω διαβήτη και παχυσαρκίας σημειώθηκαν σε εύπορες δυτικές χώρες, ενώ ακολουθούν ανατολικές και νοτιαονατολικές χώρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Diabetes & Endocrinology.

 

Πηγές:
The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει