Από το 2013, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει λάβει 1.500 αναφορές περιπτώσεων υποπροϊόντων ή παραποιημένων προϊόντων. Υπολογίζεται ότι 1 στα 10 ιατρικά προϊόντα που κυκλοφορούν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα είναι είτε υποβαθμισμένο είτε πλαστό, σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αυτό σημαίνει, αναφέρει η έρευνα, ότι οι άνθρωποι παίρνουν φάρμακα που δεν θεραπεύουν ή αποτρέπουν την ασθένεια. Δεν είναι μόνο μια σπατάλη χρημάτων για τα άτομα και τα συστήματα υγείας που αγοράζουν αυτά τα προϊόντα, αλλά τα υποβαθμισμένα ή παραποιημένα ιατρικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο.

"Τα μη κανονικά και ψευδεπίγραφα φάρμακα επηρεάζουν ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες κοινότητες", υποστηρίζει ο κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. "Φανταστείτε μια μητέρα που παραιτείται από τη σίτισή της ή από άλλες βασικές ανάγκες για να πληρώσει για τη θεραπεία του παιδιού της, χωρίς να γνωρίζει ότι τα φάρμακα είναι υποβαθμισμένα ή παραποιημένα και στη συνέχεια η θεραπεία αυτή να προκαλεί το θάνατό της. Αυτό είναι απαράδεκτο.   ».

Οι 1.500 αναφορές περιπτώσεων υποπροϊόντων ή παραποιημένων προϊόντων που έχει λάβει η Οργάνωση αφορούν ως επί το πλείστον  σκευάσματα για την ελονοσία και τα αντιβιοτικά.   Οι περισσότερες αναφορές (42%) προέρχονται από την Αφρικανική Περιφέρεια, το 21% από την περιοχή  της Αμερικής και το 21% από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της ΠΟΥ.

Αυτό πιθανόν να είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού προβλήματος και πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην αποκαλύπτονται. Για παράδειγμα, μόνο το 8% των αναφορών για υποβαθμισμένα ή παραποιημένα προϊόντα  προέρχεται από την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού  , το 6% από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου   και μόλις το 2% από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

"Πολλά από αυτά τα προϊόντα, όπως τα αντιβιοτικά, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ευημερία των ανθρώπων", λέει η Δρ Mariángela Simão, Βοηθός Γενικός Διευθυντής για την Πρόσβαση στα Φάρμακα, Εμβόλια και Φαρμακευτικά Προϊόντα στον Οργανισμό .  "Τα υποβαθμισμένα ή παραποιημένα φάρμακα δεν έχουν μόνο τραγική επίδραση στους μεμονωμένους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά αποτελούν επίσης απειλή για την αντιμικροβιακή αντοχή ".

Οι αναφορές που έχει λάβει η παγκόσμια Οργάνωση είναι  σχετικές, με υποθετικά ή παραποιημένα ιατρικά προϊόντα που αφορούν από θεραπεία καρκίνου μέχρι αντισύλληψη. Δεν περιορίζονται σε φάρμακα υψηλής αξίας ή σε γνωστά εμπορικά σήματα και κατανέμονται σχεδόν ομοιόμορφα μεταξύ προϊόντων γενικής και πατενταρισμένης χρήσης.

Σε συνδυασμό με την πρώτη έκθεση του Συστήματος Παγκόσμιας Παρακολούθησης  που δημοσιεύθηκε, η Οργάνωση εκτιμά ότι το ποσοστό αποτυχίας ανέρχεται στο 10,5% σε όλα τα ιατρικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. 

Σε  μια άσκηση μοντελοποίησης που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εκτιμήθηκε ότι 72. 000 έως 169. 000 παιδιά ενδέχεται να πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνευμονία λόγω υποβαθμισμένων και παραποιημένων αντιβιοτικών. Ένα δεύτερο μοντέλο που εκπόνησε η Σχολή Υγιεινής  του Λονδίνου εκτιμά ότι 116.000 (64.000-158.000) πρόσθετοι θάνατοι από ελονοσία θα μπορούσαν να προκαλούνται κάθε χρόνο από υποβαθμισμένα και παραποιημένα σκευάσματα που φθάνουν στην  Αφρική.

Όπως υπογραμμίζει η έρευνα, τα υποβαθμισμένα ιατρικά προϊόντα φθάνουν στους ασθενείς όταν τα εργαλεία και η τεχνική ικανότητα για την επιβολή των ποιοτικών προτύπων στον τομέα της μεταποίησης, της προμήθειας και της διανομής είναι περιορισμένα. Από την άλλη πλευρά, τα ψευδεπίγραφα προϊόντα τείνουν να κυκλοφορούν όταν η ανεπαρκής ρύθμιση και διακυβέρνηση επιδεινώνεται από την ανήθικη πρακτική των χονδρεμπόρων, των διανομέων, των εμπόρων λιανικής και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.  

Επίσης, τα μοντέλα μοντέρνων αγορών, όπως τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, μπορούν εύκολα να παρακάμψουν τη ρυθμιστική εποπτεία.   

Πηγές:
http://www.who.int

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο