Νέα έρευνα υπέδειξε ότι τα βακτήρια στην ουλίτιδα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο

Η έρευνα παρακολούθησε τη στοματική υγεία 122.000 Αμερικανών για 10 χρόνια. Ανακάλυψε ότι η παρουσία 2 ειδών βακτηρίων που συνδέονται με την ουλίτιδα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η παρουσία ενός στοματικού βακτηρίου, συγκεκριμένα του Tannerella forsythia, συνδέθηκε με 21% αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο, δήλωσε η Jiyoung Ahn, του NYU Langone Health, στη Νέα Υόρκη.

Η ουλίτιδα ήδη έχει συνδεθεί, σε πολλές έρευνες, με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, ειδικός στον καρκίνο του οισοφάγου που επισκόπησε τα νέα ευρήματα τόνισε ότι οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να αποδείξουν αιτιατή σχέση με τους όγκους του οισοφάγου.

Ο Dr. Anthony Starpoli, του Lenox Hill Hospital, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν η παρουσία αυτών των βακτηρίων ή η ουλίτιδα είναι κυρίως υπεύθυνη για την εμφάνιση καρκίνου.

Πιστεύει, ότι ειδικοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη σωστή αξιολόγηση της στοματικής κοιλότητας και της υπόλοιπης πεπτικής οδού, με την ελπίδα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στον οισοφάγο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένα είδη βακτηρίων συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο.

Η Ahn, σημείωσε ότι η γνώση περισσότερων σχετικά με τις αποικίες βακτηρίων που ζουν στο στόμα μπορεί πιθανόν να οδηγήσει σε στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου στον οισοφάγο ή τουλάχιστον εντοπισμού του στα αρχικά στάδια.

Ο Dr. Robert Kelsch, του Northwell Health in New Hyde Park, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχουν ορισμένα στοματικά βακτήρια που μπορούν ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου και υποδεικνύει ότι ορισμένα βακτήρια ενδεχομένως μπορούν να ασκήσουν προστατευτική επίδραση. Η γνώση του ποια βακτήρια είναι καλά και ποια βλαβερά θα μπορούσε να οδηγήσει σε προληπτικές αγωγές ή να χρησιμεύσει ως πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης αυτού του καρκίνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cancer Research.

Πηγές:
Cancer Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου