Νέα έρευνα υπέδειξε ότι πολλά περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως μπορεί ενδεχομένως να συμβαίνουν σε κάποιο βαθμό  λόγω των παραπάνω κιλών ή του διαβήτη.

Ο διαβήτης και το αυξημένο βάρος ήταν παράγοντες στο 5,6% των νέων περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως το 2012 ή σε περίπου 792.600 περιστατικά.

Ερευνητές εξέτασαν ποσοστά 12 ειδών καρκίνου από 175 χώρες το 2012. Έπειτα, εστίασαν στα στοιχεία του 2002, των ποσοστών αυξημένου βάρους ή παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Συνολικά, περίπου 544.000 περιστατικά καρκίνου ή περίπου το 3,9% του συνόλου συνδέθηκαν με υψηλό ΔΜΣ και 280.000 ή 2% με τον διαβήτη.

Ο ερευνητής Dr. Jonathan Pearson-Stuttard, του Imperial College London στη Βρετανία, δήλωσε ότι αυξήσεις στον διαβήτη και τον ΔΜΣ παγκοσμίως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του ποσοστού καρκίνων που αποδίδονται σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, αν δεν γίνει κάτι για να μειωθούν.

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 422 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαβήτη και περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Lancet Diabetes and Endocrinology.

Ο υψηλός ΔΜΣ και ο διαβήτης είναι παράγοντες κινδύνου για  διάφορα είδη καρκίνου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών καρκίνου σχετικών με τον διαβήτη και τον υψηλό ΔΜΣ-περίπου 38%-συνέβη σε δυτικές χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ ακολουθούν ανατολικές και νοτιανατολικές ασιατικές χώρες, στο 24%.

Αν και ο καρκίνος, ακόμα είναι λιγότερο συχνός σε ορισμένες χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος σε σχέση με χώρες υψηλού, αυτές οι χώρες είχαν ιδιαίτερα μεγάλη επίδραση από τον διαβήτη και τον υψηλό ΔΜΣ.

Για παράδειγμα, μεταξύ 9% και 14% όλων των περιστατικών καρκίνου στη Μογγολία, την Αίγυπτο, το Κουβέιτ και το Βανουάτου συνδέθηκαν με υψηλό ΔΜΣ και διαβήτη.

Παγκοσμίως, ο καρκίνος ήπατος και ενδομητρίου συνέβαλαν στο μεγαλύτερο νούμερο περιστατικών καρκίνου σχετικών με τον διαβήτη και τον υψηλό ΔΜΣ, στο 25% και 38% αντίστοιχα.

Μέχρι το 2025. αυξανόμενα περιστατικά καρκίνου και παχυσαρκίας θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αύξηση 30% του αριθμού των καρκίνων που συνδέονται με αυτές τις παθήσεις στις γυναίκες και σε 20% αύξηση σε σχετικούς καρκίνους στους άντρες.

Η έρευνα δεν έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στους καρκίνους που σχετίζονταν με το βάρος και τον διαβήτη φάνηκαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων έχουν αυξηθεί πολύ.

Πηγές:
Lancet Diabetes and Endocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]