Προβλήματα στοματικής υγείας μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο αδυναμίας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η διατήρηση καλής στοματικής υγείας καθώς μεγαλώνουν οι άθρωποι θα μπορούσε να εμποδίσει προβλήματα που συνδέονται συνήθως με τη γήρανση, όπως κούραση, απώλεια βάρους και μυϊκή αδυναμία.

Η βρετανική έρευνα έγινε σε 1.622 άντρες μεταξύ 71 και 92 ετών. Στην έναρξη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη στοματική υγεία και την αδυναμία.

Σε διάστημα 3 ετών διαπίστωσαν αν οι άντρες είχαν γίνει πιο αδύναμοι αξιολογώντας το βάρος τους, την ταχύτητα βάδισης, την κούραση, τη δύναμη της χειραψίας και τα επίπεδα άσκησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, 302 από τους άντρες ήταν αδύναμοι στην έναρξη και 107 έγιναν αδύναμοι κατά τη διάρκεια της έρευνας. Το να έχει κάποιος λιγότερα από 21 δόντια, ολοκληρωτική απώλεια δοντιών, φτωχή στοματική υγεία, δυσκολία στη διατροφή και ξηροστομία συνδέθηκε με μεγαλύτερη ένδειξη αδυναμίας.

Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου