Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα μπορούσε να αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση και οι πιθανότητες κάποιος με την πάθηση να εμφανίσει τους σχετικά σπάνιους καρκίνους παραμένει χαμηλή, δήλωσαν ερευνητές.

Ωστόσο, η έρευνα σε σχεδόν 28.000 Αμερικανούς άνω των 65 ετών έδειξε αυξημένο κίνδυνο.

Ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνδέθηκε με τριπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του λάρυγγα, 2,5 φορές του φάρυγγα, διπλάσιο των αμυγδαλών και 40% καρκίνου στα ιγμόρεια.

Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία 13.805 ηλικιωμένων που είχαν καρκίνο του αναπνευστικού και του ανώτερου πεπτικού, μεταξύ 2003 και 2011. Το ιατρικό ιστορικό τους συγκρίθηκε με ίδιο αριθμό ανθρώπων χωρίς καρκίνο.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, οι ερευνητές τόνισαν ότι τα στοιχεία δεν περιέλαβαν πληροφορίες για το ιστορικό κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Edward McCoul, του Ochsner Clinic Foundation στη Νέα Ορλεάνη, δημοσιεύτηκε στο JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery.

Πηγές:
JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη