Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καταναλώνουν 9 γρ. κατεργασμένου κρέατος την εβδομάδα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, αναφέρει νέα έρευνα. Οι ερευνητές του University of Glasgow ανακάλυψαν ότι μεγαλύτερες γυναίκες που καταναλώνουν 9 γρ μπέικον ή λουκάνικου σε εβδομαδιαία βάση ενδεχομένως έχουν κατά 20% πιο πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου δύο λουκάνικα ή τρεις μερίδες μπέικον την εβδομάδα.

Η έρευνα εξέτασε 260.000 μεσήλικες Βρετανίδες και αποκάλυψε ότι ακόμα και όσες έτρωγαν λιγότερο από 9 γρ. κατεργασμένου κρέατος την εβδομάδα είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο στο μαστό σε σχέση με όσες απείχαν.

Όταν η έρευνα συνδυάστηκε με 10 προηγούμενες, σε 1,7 εκατομμύρια γυναίκες και 40.000 περιστατικά καρκίνου στο μαστό, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατά ένα δέκατο.

Ωστόσο τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Cancer, δεν έδειξαν παρόμοιες σχέσεις σε νέες γυναίκες.

Ο Naveed Sattar, δήλωσε ότι εκτός από τις γνωστές επιπτώσεις του κατεργασμένου κρέατος σε άλλα είδη καρκίνου αυτό προσθέτει νέες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στον καρκίνο μαστού ιδιαίτερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ καρκίνου στο μαστό και μη κατεργασμένου κόκκινου κρέατος όπως βοδινό αρνί και χοιρινό.

Πηγές:
European Journal of Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας