Η μόδα του “ωμού” νερού, ευτυχώς, δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα—και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που αυτή η είδηση μας αφορά. Το κακό προλαμβάνεται, άλλωστε. Το “ωμό” νερό είναι στην ουσία αφιλτράριστο νερό πηγής, το οποίο πλέον πωλείται στην Αμερική έναντι εξωφρενικών τιμών. Πόσο εξωφρενικών; 40 δολάρια για 9,5 λίτρα. Οι υπέρμαχοί του δηλώνουν πως η αποστείρωση του νερού στερεί πολύτιμα προβιοτικά.

Τώρα, αυτό δεν αποτελεί 100% ψέμα. Το αφιλτράριστο νερό μπορεί όντως να περιέχει μικρές ποσότητες αυτών των ωφέλιμων βακτηρίων. Μαζί, όμως, με αυτά, περιέχει και πολλούς μικροοργανισμούς που μπορούν να μας βλάψουν, κάνοντας τον κίνδυνο κατανάλωσης αυτού του νερού πολύ μεγαλύτερο από τα υποτιθέμενα οφέλη του.

Μεταξύ των ουσιών που μπορεί να βρούμε στο αφιλτράριστο νερό από πηγές είναι απορροές από χωράφια (νερό που φεύγει από αγροτικές περιοχές, κουβαλώντας μικρόβια), χημικές ουσίες ή παράσιτα. Ακόμα χειρότερα, όσο 50-50 είναι οι πιθανότητες το νερό που πίνουμε να είναι μολυσμένο, εξίσου αβέβαιες είναι και οι πιθανότητες ύπαρξης προβιοτικών. Τίποτα δεν μπορεί να αποδειχθεί μέχρι το νερό να εξεταστεί στο εργαστήριο.

Το χειρότερο, πάντως, σε όλη αυτή την ιστορία με το “ωμό” νερό είναι το γεγονός ότι ίσως η άγνοιά μας για τις ανέσεις και τα προνόμια που μας προσφέρει η καθημερινή μας ζωή έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, που υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να δώσουν τόσα χρήματα για νερό που δεν είναι καθαρό, την ίδια στιγμή που άνθρωποι ανά τον κόσμο πεθαίνουν λόγω της έλλειψης σωστών δικτύων ύδρευσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]