Γυναίκες που καταναλώνουν παρακεταμόλη μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης στη γονιμότητα των θυγατέρων τους, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Επιστήμονες του University of Edinburgh στη Σκοτία ανακάλυψαν ότι ωοθήκες που εκτέθηκαν στην παρακεταμόλη για μια εβδομάδα στα εργαστήρια έχασαν μέχρι το 40% των κυττάρων τους.

Δήλωσαν ότι η επίπτωση συμβαίνει στη μήτρα και θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα κορίτσια που εκτέθηκαν στο φάρμακο θα καταλήξουν να γεννηθούν με λιγότερα ωάρια-που θα τους δώσει ενδεχομένως λιγότερα γόνιμα χρόνια και πρόωρη εμμηνόπαυση.

Μπορεί να οφείλεται στο ότι και οι 2 ουσίες παρεμβάλλονται στην προσταγλανδίνη E2, που φαίνεται να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος του εμβρύου.

Ο Richard Sharpe, δήλωσε ότι η έρευνα εντοπίζει πιθανό κίνδυνο από τη λήψη παρακεταμόλης ή ιβουπροφένης αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι επίδραση θα είχε στην ανθρώπινη υγεία ή ποια δόση που θα χρειαζόταν για τη βλάβη της γονιμότητας.

Ενώ τα αγέννητα αγόρια θα μπορούσαν επίσης να επηρεάζονται από το φάρμακο. Σε αντίθεση με τις γυναίκες των οποίων τα αποθέματα ωαρίων είναι περιορισμένα, συνεχίζουν να παράγουν σπέρμα σε όλη τους τη ζωή-ο κίνδυνος υπογονιμότητας δηλαδή δεν είναι τόσο σοβαρός, δήλωσαν οι ερευνητές.

Για την έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Fertility 2018 στο Λίβερπουλ οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της παρακεταμόλης και της ιβουπροφένης σε όρχεις και ωοθήκες εμβρύων για μια εβδομάδα. Μέτρησαν τα γεννητικά κύτταρα που μετατρέπονται σε σπέρμα και ωάρια.

Στην ωοθήκη ο αριθμός κυττάρων ωαρίων μειώθηκε μέχρι 40% ενώ στους ασθενείς ο αριθμός των γεννητικών κυττάρων μειώθηκε περισσότερο από το ένα πέμπτο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου