Πολύ παχύσαρκοι έφηβοι που υποβάλλονται σε βαριατρική εγχείρηση μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στη συνέχεια, αναφέρει νέα έρευνα, για την οποία ερευνητές παρακολούθησαν 242 ενήλικες για 3 χρόνια μετά την επέμβαση.

Ο Dr. Marc Michalsky, του Nationwide Children's Hospital στο Columbus, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε βελτίωση παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου προσφέροντας στήριξη για τη βαριατρική εγχείρηση σε εφήβους.

Πριν την εγχείρηση, το 33% των εφήβων είχε 3 ή περισσότερους παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η υπέρταση, τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων, προβληματικά επίπεδα σακχάρου και συστημική φλεγμονή.

Τρια χρόνια μετά την εγχείρηση, το ποσοστό μειώθηκε σε 5%.

Ο Michalsky δήλωσε ότι άνθρωποι που ήταν νεότεροι όταν έκαναν εγχείρηση έτειναν να πάνε καλύτερα όσον αφορά την εξουδετέρωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρχουν ενδεχομένως πλεονεκτήματα στην απόφαση για βαριατρική εγχείρηση νωρίτερα, ακόμα και σε εφήβους.

Ασθενείς με χαμηλό ΔΜΣ πριν την εγχείρηση, επίσης είχαν καλύτερη επίδοση στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Τα κορίτσια είχαν καλύτερη εικόνα από τα αγόρια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του Pediatrics.

Πηγές:
Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο