Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί ενδεχομένως να μη δρουν κατάλληλα σε ηλικιωμένους που έχουν υπέρταση και υψηλά επίπεδα σακχάρου, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ηλικιωμένοι με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή έχουν υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων σκέψης και λήψης αποφάσεων. Είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους και στη φροντίδα του εαυτού τους. Η διαταραχή, γενικά, αντιμετωπίζεται με λήψη φαρμάκων.

Ωστόσο, η παρουσία του μεταβολικού συνδρόμου θα μπορούσε να κάνει τον οργανισμό των ηλικιωμένων πιο ανθεκτικό στην αντικαταθλιπτική αγωγή, δήλωσαν ερευνητές με επικεφαλής τον Ginger E. Nicol του Washington University in St. Louis.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, οι ερευνητές μελέτησαν ανθρώπους 60 ετών και άνω, με μεταβολικό σύνδρομο και κατάθλιψη, και αντιμετωπίστηκαν με το αντικαταθλιπτικό venlafaxine.

Μετά από 12 εβδομάδες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο το ιστορικό κατάθλιψης ήταν πιο χρόνιο, τα συμπτώματα πιο έντονα και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο να ανταποκριθούν στην αγωγή κατά της κατάθλιψης.

Εκτός από την κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο στους ηλικιωμένους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και νεφρικών προβλημάτων.

Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο