Παραμένει η αυξητική τάση των κρουσμάτων ιλαράς. Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 146 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 1.068.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν πως τον τελευταίο μήνα (μέσα Δεκεμβρίου – μέσα Ιανουαρίου), καταγράφηκαν 288 νέα κρούσματα.

Από την ανάγνωση των στοιχείων των τελευταίων μηνών, προκύπτει η εξής διπλή εικόνα:

  • Ο ρυθμός εβδομαδιαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά. Την εβδομάδα 28 Δεκεμβρίου – 11 Ιανουαρίου, έφτασε τα 146 κρούσματα, έναντι 51 νέων κρουσμάτων την εβδομάδα 21 – 28 Δεκεμβρίου και 91 κρουσμάτων την εβδομάδα 14 – 21 Δεκεμβρίου.
  • Ο ρυθμός μηνιαίας αύξησης των κρουσμάτων έχει μειωθεί ελαφρά. Από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 288 έναντι αύξησης 303 κρουσμάτων από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων ιλαράς παρατηρείται στη νότια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητα, πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 - 44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι επιδημιολόγοι αναμένουν εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Θάνατοι

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.

Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.

Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Οι επιστήμονες συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς - παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας