Η ανάλυση της ομιλίας μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόβλεψη εμφάνισης ψύχωσης εντός 2 ετών, σε νέους με αυξημένο κίνδυνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Στην έρευνα, που έγινε σε 2 ανεξάρτητες ομάδες, η μέθοδος ήταν ακριβής κατά 80% στο να διαπιστώσει ποιοι νέοι των οποίων ο λόγος ήταν ‘’εκτός πορείας’’ οδηγούνταν σε ψύχωση. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό World Psychiatry.

Η Dr. Cheryl Corcoran, του Icahn School of Medicine at Mount Sinai Health System, δήλωσε ότι η γλώσσα και η συμπεριφορά είναι κύριες πηγές στοιχείων για τους ψυχίατρους ώστε να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν ψυχικές διαταραχές.

Στο Λος ‘Αντζελες, η πρώτη ομάδα 59 συμμετεχόντων πέρασε από συνεντεύξεις στις οποίες ρωτήθηκαν για τις αλλαγές στη ζωή τους. Το ποσοστό ακριβείας ήταν 83%.

Στη Νέα Υόρκη, 34 νέοι μελετήθηκαν με χρήση του  "Story Game," (Caplan et. Al 1989) το οποίο απαιτεί από τους συμμετέχοντες να ξαναπούν μια ιστορία και στη συνέχεια να απαντήσουν σε ιστορία που ακούν και έπειτα να φτιάξουν και να πουν μια νέα ιστορία. Το ποσοστό επιτυχίας ήταν 79%.

Και στις 2 ομάδες ήταν ήδη γνωστό αν οι συμμετέχοντες θα εμφάνιζαν ψύχωση εντός 2 ετών.

Ερευνητές ανέλυσαν την ομιλία συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένη επεξεργασία ομιλίας για να διαπιστώσουν τις διαφορές στην ομιλία μεταξύ όσων εμφάνισαν ψύχωση και όσων όχι.

Η μέθοδος θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί εύκολα από ειδικούς υγείας.

Πηγές:
World Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;