Αντιβιοτικό που ήταν στην αφάνεια από τότε που ανακαλύφθηκε, 40 χρόνια πριν, θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων έναντι απειλητικών λοιμώξεων που προκαλούνται από ορισμένα από τα πιο ισχυρά μικρόβια.

Ερευνητές του IMB συνέθεσαν το  αντιβιοτικό και αύξησαν την αποτελεσματικότητά του έναντι ανθεκτικών βακτηρίων και στη συνέχεια συνεργάστηκαν με το Monash University για να αξιολογήσουν το φάρμακο χρησιμοποιώντας μοντέλα λοίμωξης σε ζώα.

Ο καθηγητής Matt Cooper, δήλωσε ότι η έρευνα προωθήθηκε από την ανάγκη για νέα φάρμακα κατά της αντίστασης σε αγωγές τελευταίας καταφυγής.

Οι Octapeptins ανακαλύφθηκαν στο τέλος του 1970 αλλά δεν επελέγησαν για ανάπτυξη τότε, καθώς υπήρχε πληθώρα νέων αντιβιοτικών,  με χιλιάδες ανθρώπους να δουλεύουν στην έρευνα και ανάπτυξή τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σύγχρονες μεθόδους για να επαναξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού έναντι των μικροβίων.

Ο Cooper δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέες κατηγορίες αντιβιοτικών διαθέσιμες για τα Gram-αρνητικά βακτήρια.

Η εμφάνιση της αντίστασης στο meropenem, και τώρα στο colistin, το αντιβιοτικό τελευταίας καταφυγής, σημαίνει ότι οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με πολυανθεκτικά βακτήρια.

Το Octapeptin έδειξε ανώτερη αντιμικροβιακή δραστηριότητα συγκριτικά με το colistin έναντι ανθεκτικών Gram-αρνητικών βακτηρίων σε αρχική, προκλινική δοκιμή.

Επιπλέον, το octapeptin φάνηκε να είναι δυνητικά λιγότερο τοξικό στους νεφρούς έναντι του colistin.

Ο καθηγητής Cooper δήλωσε ότι η έρευνα προσφέρει τη βάση για την ανάπτυξη νέας γενιάς αντιβιοτικών για την καταπολέμηση απειλητικών λοιμώξεων.

Πηγές:
University of Quinsland.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;