Ηλικιωμένες που έχουν επιπλεον σωματικό λίπος μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό, ακόμα και αν το βάρος τους είναι φυσιολογικό, αναφερει νέα έρευνα.

Η Mia Gaudet, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι αυτό υποδεικνύει ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει απλώς να επικεντρώνονται στο βάρος.

Θα πρέπει να επικεντρώνονται στο να λαμβάνουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων σωματικού λίπους.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, γενικά έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό μετά την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο οι γιατροί έχουν βασιστεί από καιρό στον ΔΜΣ για να διαπιστώσουν αν κάποιος έχει φυσιολογικό βάρος ή όχι. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτός δεν διαχωρίζει μεταξύ λίπους, μυών και οστών και δεν είναι ακριβής μέτρηση της σωματικής σύνθεσης.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Dr. Neil Iyengar του Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε 3.460 γυναίκες, 50 έως 79 ετών. Είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ στην έναρξη και μετρήθηκε το σωματικό λίπος τους με εξέταση DXA.

Σε 16 χρόνια, 182 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό. Οι περισσότερες είχαν όγκους με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων.

Κατά μέσον όρο, ανακάλυψε η έρευνα, γυναίκες με υψηλότερο λίπος είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων. Γυναίκες των οποίων τα επίπεδα λίπους ήταν στο άνω 25% είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σύγκριση με γυναίκες στο χαμηλότερο 25%.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν οριστικά ότι το σωματικό λίπος προκάλεσε τους καρκίνους. Ωστόσο η ερευνητική ομάδα έλαβε υπόψη πολλούς άλλους παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, χρήση ορμονοθεραπείας και συνήθειες άσκησης και κατανάλωσης αλκοόλ.

Παρόλα αυτά, το επιπλέον σωματικό λίπος ήταν παράγοντας κινδύνου.

Οι γυναίκες στην έρευνα, με υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους, γενικά ασκούνταν λιγότερο συχνά από άλλες γυναίκες.

Τα ευρήματα εξέτασαν μόνο μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, επομένως δεν αφορούν απαραίτητα τον καρκίνο στο μαστό σε νεότερες γυναίκες.

Γενικά, σημείωσε ο ερευνητής, ο προεμμηνοπαυσιακός καρκίνος στο μαστό διαφέρει από περιστατικά που εμφανίζονται αργότερα-και δεν είναι σαφές αν το βάρος ή η σύσταση του σώματος παίζουν ρόλο στον κίνδυνο.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο American Association for Cancer Research στο Τέξας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χάσμα δικαιωμάτων στη μητρότητα: Άνιση μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών
Επίσκεψη κλιμακίου του ECDC στη χώρα μας
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία