Η  American Heart Association (AHA) προειδοποίησε ότι η αγωγή κατά του καρκίνου στο μαστό που περιέχει χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.

Ενώ οι εξελίξεις στην αγωγή έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο στο μαστό, οι γυναίκες που επέζησαν και είναι άνω των 65 είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιοπάθεια παρά από τον καρκίνο στο μαστό, έδειξε νέα έρευνα.

Οι στοχευμένες θεραπείες του καρκίνου στο μαστό θα μπορούσαν να εξασθενήσουν τον καρδιακό μυ-καρδιακή ανεπάρκεια.

Άλλες θεραπείες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις αρτηρίες της καρδιάς και να προκαλέσουν την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου ή απόφραξη έδειξε η έρευνα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε αγωγή κατά του καρκίνου στο μαστό είτε έχουν καρδιοπάθεια στην αρχή είτε όχι, θα πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές επιπτώσεις της αγωγής στην καρδιά τους, δήλωσε η Laxmi Mehta, του Ohio State University.

Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τις ασθενείς να ακολουθούν την αγωγή κατά του καρκίνου αλλά θα τους επιτρέψει να αποφασίζουν έχοντας περισσότερες πληροφορίες με τον γιατρό τους για την καλύτερη διαθέσιμη επιλογή, πρόσθεσε η Mehta.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μετά τη λήξη της αγωγής και/ ή της πρόσθεσης φαρμάκων για την καρδιά μπορεί να βελτιωθεί η καρδιακή λειτουργία.

Η χορήγηση Doxorubicin στον καρκίνο του μαστού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβη των καρδιακών κυττάρων, αλλά η αργή χορήγηση παρά η χορήγηση μεμιάς μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι γιατροί επίσης αναπτύσσουν πιο στοχευμένω ραδιοθεραπεία για τη μείωση του κινδύνου.

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]