Βεβέ, Της απεσταλμένης μας Σοφίας Νέτα

Ελπίδες για σημαντική παράταση της ζωής δίνει στους πάσχοντες από μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, η έγκριση για κυκλοφορία στην Ευρώπη της πρώτης εξειδικευμένης θεραπείας εναντίον του.

Η θεραπεία αυτή «ξυπνάει» το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα και τα αποτελέσματα από τις δοκιμές της έδειξαν ότι καταστέλλει τη νόσο στην πλειονότητα των ασθενών και πολλοί περνούν ακόμα και 1, 2 ή περισσότερα χρόνια δίχως να δουν αναζωπύρωση και εξέλιξη της ασθένειάς τους.

Το όφελος αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το φάρμακο προορίζεται για τους ενήλικες με μεταστατική μορφή του καρκινώματος από κύτταρα Μέρκελ - μιας μορφής δερματικού καρκίνου που έχει πολύ φτωχή πρόγνωση όταν έχει κάνει μεταστάσεις.

Το καρκίνωμα από κύτταρα Μέρκελ χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στην επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος, κοντά στις νευρικές απολήξεις που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση της αφής.

Το καρκίνωμα αυτό είναι σπάνιο (στην Ευρώπη καταγράφονται περίπου 2.500 νέα κρούσματα κάθε χρόνο), ενώ στο σχεδόν ένα τρίτο των περιπτώσεων γίνεται αντιληπτό όταν ήδη έχει μετασταθεί σε απομακρυσμένα όργανα του σώματος.

Στα αρχικά στάδια, ποσοστό έως 64% των ασθενών φθάνουν την 5ετή επιβίωση, αλλά όταν είναι μεταστατικό, το ποσοστό αυτό μειώνεται σε μονοψήφιο αριθμό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμα και όταν η μεταστατική νόσος ανταποκριθεί στην κλασική θεραπεία, που είναι η χημειοθεραπεία, σύντομα αναζωπυρώνεται, με συνέπεια μόλις το 5% των ασθενών να μην βλέπει εξέλιξη της νόσου για έναν χρόνο μετά την έναρξη της χημειοθεραπείας.

Ωστόσο, με τη νέα θεραπεία, με το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο avelumab, περισσότερο από το 70% των ασθενών παρουσιάζουν ανταπόκριση που διαρκεί επί τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ μερικοί διατηρούν την ανταπόκριση ακόμα και για 25 ή περισσότερους μήνες.

Το όφελος από το avelumab είναι τέτοιο ώστε εγκρίθηκε για διάθεση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου εναντίον του καρκινώματος από κύτταρα Μέρκελ.

Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου

Το καρκίνωμα από κύτταρα Μέρκελ συνήθως εκδηλώνεται ως ανώδυνα, ροζ, κόκκινα ή πορφυρά εξογκώματα στο δέρμα, που συχνότερα αναπτύσσονται στα σημεία του με τη μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο (π.χ. πρόσωπο, αυχένα, μπράτσα, πόδια). Μερικές φορές το δέρμα πάνω στα εξογκώματα αυτά παρουσιάζει ρήξη και αιμορραγία.

Κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξή του είναι η υπερβολική έκθεση στην φυσική ή τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία, δηλαδή στον ήλιο ή/ και στο σολάριουμ. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας (π.χ. HIV/ AIDS, χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία), η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων (λ.χ. έπειτα από μεταμόσχευση οργάνων), το ατομικό ιστορικό άλλων μορφών καρκίνου, η προχωρημένη ηλικία (οι πάσχοντες συνήθως έχουν ηλικία άνω των 50 ετών), το ανοικτόχρωμο χρώμα δέρματος και η λοίμωξη με έναν ιό που λέγεται πολυομαϊός των κυττάρων Μέρκελ και ο οποίος ανευρίσκεται στο σχεδόν 80% των περιστατικών.

Το καρκίνωμα των κυττάρων Μέρκελ είναι επίσης συχνότερο στους άνδρες, από ό,τι στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το avelumab εγκρίνεται ως μονοθεραπεία για τους ενήλικες με μεταστατικό καρκίνωμα των κυττάρων Μέρκελ και θα διατεθεί στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν τη Νορβηγία, το Λιχτενστάϊν και την Ισλανδία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]