Κουάλα Λουμπούρ
Της απεσταλμένης μας, Σοφίας Νέτα

Η Zoleka Mandela, Παγκόσμια Πρέσβειρα της Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Παιδιών, έκανε έκκληση για την προστασία κάθε παιδιού στον κόσμο κατά τη μετάβασή του στο σχολείο και την επιστροφή του, καθώς άνοιξε τις εργασίες του Παγκόσμιου Αστικού Φόρουμ στην Κουάλα Λουμπούρ. Η εγγονή του Nelson Mandela, έχει βιώσει και η ίδια το θάνατο της μόλις 13 ετών κόρης της σε δρόμο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Στο Φόρουμ ηγήθηκε της εναρκτήριας συνεδρίασης που θα πραγματοποιήσει τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της Νέας Αστικής Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη των πόλεων τις επόμενες δύο δεκαετίες. Μαζί με τη Zoleka Mandela, κεντρικές ομιλίες έδωσαν η Εκτελεστική Διευθύντρια του UN Habitat, Maimunah Mohd Sharif, ο Υπουργός Αστικής Ευημερίας, Στέγασης και Τοπικής Διακυβέρνησης της Μαλαισίας Noh bin Omar, η Διευθύντρια της Επιτροπής του Huairou, Violet Shivutse, και κορυφαίοι εκπρόσωποι των Ενώσεων Γυναικών, Παιδιών και Επιχειρηματιών.

Μιλώντας κατά την πρώτη ημέρα του Φόρουμ, η Zoleka Mandela τόνισε πως η ασφαλής μετάβαση από και προς το σχολείο θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της Νέας Αστικής Ατζέντας. «Σήμερα, καθώς μιλάμε σε αυτό το φόρουμ, 3.000 παιδιά και νέοι άνθρωπο θα χάσουν τη ζωή τους ή θα έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρούς τραυματισμούς στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο,» είπε. «Πώς είναι δυνατόν να μην είναι έγκλημα αυτό; Καθώς οι πόλεις αναπτύσσονται, σκοτώνονται τα παιδιά μας. Εκλιπαρώ τους φορείς χάραξης πολιτικής να ξυπνήσουν! Έχετε τις λύσεις, γιατί, λοιπόν δεν αναλαμβάνετε δράση;»

«Σας καλώ όλους να συμμετάσχετε στην εκστρατεία #EveryLife– πρόκειται για μια εκστρατεία που επικεντρώνεται στην προτεραιότητα της Νέας Αστικής Ατζέντας. Αποτελεί μια ευκαιρία για μας να αναλάβουμε δράση σήμερα, ένα ζήτημα που μπορούμε να επιλύσουμε όλοι χωρίς δυσκολία. Πραγματοποιούμε έκκληση για την ασφαλή μετάβαση από και προς το σχολείο για κάθε παιδί στον κόσμο. Η εκστρατεία αυτή είναι για το μέλλον των πόλεών μας, για κάθε παιδί και κάθε ζωή.»

Όπως είπε στους εκπροσώπους σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, η κόρη της, Zenani Mandela, στερήθηκε το μέλλον της όταν σκοτώθηκε σε δρόμο του Γιοχάνεσμπουργκ το 2010, λίγο καιρό μετά τα 13α γενέθλιά της. Πρόλαβε να ζήσει μόνο 2 μέρες ως έφηβη. «Η όμορφη κόρη μου θα ήταν φέτος 21 ετών. Είχε τόσες ελπίδες και τόσα όνειρα για το μέλλον. Καμία οικογένεια δεν θα πρέπει να ζήσει τον πόνο που έζησε η δική μου. Παροτρύνω τους ηγέτες μας να αναλάβουν δράση,» είπε.

Κατά την Ένατη Συνεδρίαση του Παγκόσμιου Αστικού Φόρουμ (WUF9) η Zoleka Mandela θα ενώσει τις δυνάμεις της με το Ίδρυμα FIA και τους εταίρους του για την Πρωτοβουλία για την Υγεία των Παιδιών (CHI) στην εκστρατεία #EveryLife για την προώθηση του πολιτικού προγράμματος για ασφαλή μετάβαση από και προς το σχολείο, πρόγραμμα που συνδυάζει εκκλήσεις για δράση σε περιπτώσεις τραυματισμών κατά την κυκλοφορία στους δρόμους, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δικαιωμάτων των παιδιών. Χιλιάδες εκπρόσωποι από ολόκληρο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στο WUF συμπεριλαμβανομένων Δημάρχων, κορυφαίων φορέων χάραξης πολιτικής, οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών, κυβερνητικών εκπροσώπων, ΜΚΟ και ιδιωτικού τομέα.

Η εκστρατεία #EveryLife θέτει τις φωνές των παιδιών στο προσκήνιο και στο κέντρο των απαιτήσεων σχετικά με το ότι οι ανάγκες κάθε παιδιού βρίσκονται στην καρδιά των αστικών πολιτικών και της δράσης. Η πιο σημαντική διαδρομή που πραγματοποιεί ένα παιδί – η καθημερινή μετάβαση προς το σχολείο και η επιστροφή του – είναι πολλές φορές επικίνδυνη, ιδίως για τους φτωχούς των αστικών περιοχών. Οι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση των εργαλείων, των στοιχείων και των γνώσεων που είναι άμεσα διαθέσιμες. Όπως τονίζει η εκστρατεία #EveryLife, με το να μη διασφαλίζουμε την ύπαρξη λύσεων για την προστασία των παιδιών στον κόσμο, παραβιάζουμε καθημερινά τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Έπειτα από την ομιλία της Zoleka Mandela, η Εκτελεστική Διευθύντρια του UN Habitat, Maimunah Mohd Sharif, επανέλαβε την έκκληση να δοθεί δύναμη στους νέους ανθρώπους και να στηριχθούν τα δικαιώματά τους κατά την ανάπτυξη των πόλεων. Όπως ανέφερε, "η Νέα Αστική Ατζέντα" επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ένταξη. Χρειαζόμαστε ίσες ευκαιρίες για όλους – κάθε κάτοικος έχει τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα. Οι νέοι άνθρωποι απαρτίζουν το ήμισυ του πληθυσμού σε πολλές από τις πόλεις μας. Δεν είναι απλά οι ηγέτες του αύριο, είναι οι ηγέτες του σήμερα.»

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Υπουργός Αστικής Ευημερίας, Στέγασης και Τοπικής Διακυβέρνησης της Μαλαισίας, Noh bin Omar, πραγματοποίησε έκκληση για ισότητα στην αστική ανάπτυξη. «Πρέπει να σχεδιάσουμε τις πόλεις μας με πιο καινοτόμο τρόπο. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως έχουμε πόλεις που μεριμνούν για την ένταξη όλων. Η πρόσβαση είναι ζήτημα μείζονος σημασίας. Οι πόλεις μας πρέπει να είναι ασφαλείς, ισχυρές, χωρίς αποκλεισμούς και ακμάζουσες για τον 21ο αιώνα.»

Συμμετέχοντας στην εκστρατείας της Zoleka Mandela την πρώτη ημέρα του WUF, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος FIA, Avi Silverman, δήλωσε: «Εάν θέλουμε να κάνουμε τις πόλεις μας πραγματικά κατοικήσιμες, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να εξασφαλίσουμε την υγεία για όλους, πρέπει να εξασφαλίσουμε πως τα δικαιώματα και οι ανάγκες των παιδιών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της χάραξης αστικής πολιτικής παγκοσμίως. Αυτό ζητάμε με την εκστρατεία #EveryLife. Οι αρχές και οι λύσεις για να προστατέψουμε τα παιδιά μας, να τους δώσουμε δύναμη και να τους παρέχουμε ασφαλή μετάβαση από και προς το σχολείο είναι ευρέως γνωστές και άμεσα διαθέσιμες. Όπως ακούστηκε στο Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ σήμερα, αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική δέσμευση και χρηματοδότηση– είναι η ώρα για αποτελέσματα.» Η εκστρατεία της Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Παιδιών θα λάβει χώρα παράλληλα με το Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ στο πλαίσιο του οποίου θα φιλοξενηθεί στις 10 Φεβρουαρίου η εκδήλωση #EveryLife: «Επιτυγχάνοντας την προτεραιότητα του Παγκόσμιου Αστικού Φόρουμ για ασφαλή μετάβαση από και προς το σχολείο για κάθε παιδί».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας