Η διατήρηση καλής φόρμας μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην προστασία από τη νόσο Alzheimer, δήλωσαν ερευνητές, που ανακάλυψαν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και να εμποδίσει την έκπτωση νευρικών ινών.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο φόρμας τόσο συντομότερα γίνεται η εξασθένηση των νευρικών ινών στον εγκέφαλο.

Η συγκεκριμένη εξασθένηση οδηγεί σε νοητική έκπτωση, περιλαμβανομένων προβλημάτων μνήμης, χαρακτηριστικών των ασθενών με άνοια.

Η Kan Ding, του  University of Texas (UT) Southwestern Medical Center, δήλωσε ότι η νέα έρευνα στηρίζει την υπόθεση ότι η βελτίωση της σωματικής φόρμας των ανθρώπων μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer's Disease, εστίασε στη λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Στην έρευνα, έλαβαν μέρος ηλικιωμένοι σε κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer, που είχαν αρχικά συμπτώματα απώλειας μνήμης ή ελαφρά νοητική εξασθένηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χαμηλότερα επίπεδα φόρμας συνδέθηκαν με ασθενέστερη λευκή ουσία, που με τη σειρά της συνδεόταν με χαμηλότερη λειτουργικότητα εγκεφάλου.

Η νέα έρευνα μέτρησε αντικειμενικά την καρδιαναπνευστική φόρμα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου για να μετρηθεί η λειτουργικότητα της λευκής ουσίας.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε νοητικά τεστ και τεστ μνήμης για να μετρηθεί η εγκεφαλική λειτουργία, επιτρέποντας στους ερευνητές να καθορίσουν ισχυρές σχέσεις μεταξύ άσκησης, υγείας του εγκεφάλου και νοητικών ικανοτήτων.

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια