Παιδιά με χαμηλότερο ανάστημα σε σχέση με τον μέσο όρο έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ως ενήλικες, υποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μεγαλύτερος σε άντρες και γυναίκες που είχαν χαμηλό ανάστημα ως παιδιά και ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι υψηλότερος σε άντρες που είχαν χαμηλό ανάστημα στην παιδική ηλικία.

Ερευνητές πήραν τα στοιχεία από μακροχρόνια έρευνα σε περισσότερα από 300.000 παιδιά σχολικής ηλικίας που γεννήθηκαν μεταξύ 1930 και 1989.

Μετρήθηκε το ύψος των παιδιών στην ηλικία των 7, 10, και 13 ετών. Παιδιά που ήταν κοντύτερα κατά 5-7,60 εκατοστά σε σχέση με τους συμμαθητές τους είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στην ενήλικο ζωή.

Αν και το ύψος καθορίζεται κυρίως από γενετικούς λόγους επηρεάζεται και από τη διατροφή της μητέρας στην εγκυμοσύνη, την διατροφή στην παιδική ηλικία και τη γενική σωματική και ψυχική υγεία. Αρκετοί από αυτούς τους παράγοντες εκτιμάται ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγές:
Stroke.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα