Επτά στους 10 θανάτους παγκοσμίως  σημειώνονται κάθε χρόνο από μη μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες οφείλονται στη χρήση καπνού, στον αλκοολισμό,  στην ανθυγιεινή διατροφή και στην έλλειψη σωματικής άσκησης. Περισσότερα από 15 εκατομμύρια άτομα, μεταξύ των ηλικιών 30 και 70 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις μη μεταδοτικές νόσους, αναφέρουν τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα κράτη τα οποία πλήττονται περισσότερο είναι οι χαμηλού εισοδήματος χώρες, όπου  το ήμισυ των πρόωρων θανάτων που σημειώνονται από μη μεταδοτικές νόσους συμβαίνει σε αυτές τις χώρες. Ωστόσο, όπως αναφέρει επιστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πολλές ζωές μπορούν να σωθούν  με την έγκαιρη διάγνωση και τη βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτικές και οικονομικά προσιτές θεραπείες.  

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός προχώρησε στη σύσταση μιας νέας Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν αρχηγοί κρατών, υπουργοί υγείας αλλά και επιχειρηματίες. 

Η ομάδα θα προτείνει τολμηρές και καινοτόμες λύσεις για την επιτάχυνση στην πρόληψη και τον έλεγχο  μη μεταδοτικών ασθενειών (NCDs) όπως είναι η καρδιακή και πνευμονική νόσος, ο διαβήτης κ.λπ.  

Ο κ Μάικλ Μπλούμπεργκ,  μέλος της Επιτροπής, δήλωσε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, συγκριτικά με τον αριθμό των θανάτων που έχουμε από μολυσματικές ασθένειες. Αυτή η απώλεια της ανθρώπινης ζωής  συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος για τα έθνη.  

Η νέα Επιτροπή ιδρύθηκε από τον  Γενικό  Διευθυντή  του Οργανισμού Δρ Tedros Ghebreyesus Adhan και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα