Παιδιά που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καρδιάς ως νεογνά μπορεί ενδεχομένως να κινδυνεύουν από απώλεια ακοής μέχρι την ηλικία των 4 ετών, καθώς και από φτωχές γλωσσικές ικανότητες και νοητικά προβλήματα, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου το 21% των  348 παιδιών προσχολικής ηλικίας που είχαν επιβιώσει από εγχείρηση καρδιάς υπέστησαν απώλεια ακοής. Το ποσοστό ήταν 20 φορές υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics, οι ερευνητές ανέλυσαν νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα σε αυτά τα παιδιά. Συνολικά, 75 παιδιά φάνηκε να έχουν εμφανίσει απώλεια ακοής.

Άλλοι συνήθεις παράγοντες στα περιστατικά απώλειας ακοής ήταν ηλικία κύησης κάτω των 37 εβδομάδων, γενετική ανωμαλία και μακρύτερη νοσηλεία μετά την εγχείρηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά με απώλεια ακοής είχαν χαμηλότερα σκορ σε μετρήσεις γλωσσικών ικανοτήτων, IQ,  εκτελεστικής λειτουργίας και προσοχής.

Η έρευνα υπέδειξε ότι παιδιά που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καρδιάς θα πρέπει να ελέγξουν την ακοή τους μέχρι την ηλικία 24-30 μηνών ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες έγκαιρης ιατρικής παρέμβασης.

Η ερευνήτρια Nancy B. Burnham, του Children's Hospital of Philadelphia, δήλωσε ότι παιδιά που γεννιούνται με απειλητικές για τη ζωή καρδιακές βλάβες απαιτούν εξειδικευμένη φροντίδα πριν και μετά την εγχείρηση.

Πηγές:
Journal of Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο