Δυο διατροφικά πλάνα- ένα χορτοφαγικό, που περιλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά και η μεσογειακή διατροφή- προστατεύουν εξίσου την υγεία της καρδιάς, όπως έδειξε νέα έρευνα.

Η έρευνα έγινε σε 107 υγιείς αλλά υπέρβαρους ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 75 ετών, που κατανάλωναν είτε χορτοφαγική διατροφή με χαμηλές θερμίδες είτε μεσογειακή με λίγες θερμίδες, για 3 μήνες.

Η μεσογειακή περιλάμβανε πουλερικά, ψάρια και ορισμένα κόκκινα κρέατα, καθώς και φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Μετά από 3 μήνες, οι συμμετέχοντες άλλαξαν διατροφή. Οι περισσότεροι μπόρεσαν να παραμείνουν και στις 2 διατροφές.

Με καθεμία από τις παραπάνω διατροφές, οι συμμετέχοντες έχασαν περίπου 1,3 λίπους και περίπου 1,8 συνολικού βάρους.

Είχαν επίσης παρόμοιες πτώσεις του ΔΜΣ.

Υπήρχαν 2 διαφορές μεταξύ των 2 διατροφών. Η χορτοφαγική ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση της χοληστερόλης LDL, ενώ η μεσογειακή οδήγησε σε μεγαλύτερες πτώσεις των τριγλυκεριδίων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

Ο Dr. Francesco Sofi, Καθηγητής στο University of Florence, δήλωσε ότι από την έρευνα προκύπτει ότι λακτο-ωο-χορτοφαγία χαμηλών θερμίδων μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο περίπου το ίδιο με τη μεσογειακή διατροφή με χαμηλές θερμίδες. Πρόσθεσε, ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερες από μια επιλογές για υγιεινή για την καρδιά διατροφή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο