Ορισμένες ουσίες στον οργανισμό μας αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε.

Μια από αυτές, δείκτης που οι επιστήμονες έχουν ονομάσει 8-oxoGsn, η οποία μετρά την κυτταρική βλάβη από το οξειδωτικό στρες μετράται εύκολα στα ούρα και μπορεί ενδεχομένως να είναι καλός δείκτης της βιολογικής- παρά χρονολογικής- ηλικίας.

Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience.

Καθώς μεγαλώνουμε, η κυτταρική βλάβη συσσωρεύεται στα κύτταρά μας. Ο ρυθμός κυτταρικής βλάβης ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο με βάση γενετικά αίτια, τρόπο ζωής, περιβάλλον και άλλους παράγοντες.

Η ανακάλυψη τρόπου μέτρησης της ‘’βιολογικής ηλικίας’’ θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόβλεψη του κινδύνου για νόσους που συνδέονται με το γήρας και μια μέρα θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε αν είναι αποτελεσματικά μέτρα αγωγής που θα έχουν σχεδιαστεί για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στην Κίνα έγινε σε 1.228 υγιείς ανθρώπους, μεταξύ 2 και 90 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 8-oxoGsn θα μπορούσε εύκολα να μετρηθεί μέσω απλού τεστ ούρων και είναι δυνητικός βιοδείκτης για τη σωματική ηλικία.

Πηγές:
Frontiers in Aging Neuroscience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου