Η κατανάλωση άφθονων λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Dr. Laurel Cherian, του Rush University Medical Center στο Σικάγο, δήλωσε ότι η αλλαγή στον τρόπο ζωής- όπως στη διατροφή- συχνά προτιμάται έναντι της λήψης φαρμάκων, επομένως η ερευνητική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει αν η διατροφή θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου κατάθλιψης.

Η έρευνα περιέλαβε σχεδόν 1.000 ανθρώπους, μέσης ηλικίας 81 ετών, που παρακολουθήθηκαν για περίπου 6,5 χρόνια.

Όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα DASH είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με ανθρώπους που δεν την ακολούθησαν στενά.

Μαζί με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, η δίαιτα DASH περιλαμβάνει γαλακτοκομικά χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά και περιορίζει τις ποσότητες σε κορεσμένα λιπαρά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και κόκκινο κρέας και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά είχαν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του American Academy of Neurology, στο Λος ‘Αντζελες.

Η ερευνήτρια εξήγησε ότι η κατάθλιψη είναι συχνή σε ηλικιωμένους και πιο συχνή σε ανθρώπους με προβλήματα μνήμης, αγγειακούς παράγοντες κινδύνου- όπως υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη- ή ανθρώπους που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα έδειξε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Πηγές:
American Academy of Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα