Νέα έρευνα αναφέρει ότι μωρά που εκτέθηκαν στην ενδομήτριο ζωή ακόμα και σε ‘’ασφαλή’’ επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενδεχομένως έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικές ανωμαλίες, που μπορούν ενδεχομένως να συμβάλλουν σε βλάβες στη νοητική λειτουργία μέχρι την σχολική ηλικία.

Η Monica Guxens, του Barcelona Institute for Global Health, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα παρατήρησε επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε σχέση με επίπεδα λεπτών σωματιδίων κάτω του υπάρχοντος ορίου στην Ε.Ε.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η έκθεση σε λεπτά σωματίδια στην εμβρυική ζωή συνδεόταν με λεπτότερο φλοιό σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου.

Αυτές οι εγκεφαλικές ανωμαλίες συμβάλλουν μερικώς σε δυσκολίες με τον έλεγχο των αναστολών.

Η νοητική καθυστέρηση στα αρχικά στάδια θα μπορούσε να έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως αυξημένο κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας και χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση.

Επομένως, δεν μπορούν οι ερευνητές να εγγυηθούν την ασφάλεια των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychiatry, οι ερευνητές αξιολόγησαν επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περιλαμβανομένων επιπέδων διοξειδίου του αζώτου και λεπτών σωματιδίων στο σπίτι, κατά τη διάρκεια της ζωής 783 παιδιών.

Πραγματοποιήθηκαν απεικονιστικές εξετάσεις σε παιδιά 6-10 ετών και φάνηκαν ανωμαλίες στη σκληρότητα του φλοιού ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα