Άνθρωποι που πάσχουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού και ουροποιητικού συστήματος μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με την παχυσαρκία, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι αν η συχνότητα αυτών των κοινών λοιμώξεων που οδηγούν σε νοσηλεία συνεχίζει για μακρύτερη περίοδο μπορεί ενδεχομένως ακόμα και να οδηγήσουν στο θάνατο.

Ασθενείς που διαγνώστηκαν με κάποια από αυτές τις κοινές λοιμώξεις είχαν τριπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς χωρίς προηγούμενη λοίμωξη, μετά την ανάπτυξη καρδιοπάθειας και σχεδόν διπλάσιες αν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Rahul Potluri, του Aston University, δήλωσε ότι τα στοιχεία του υποδεικνύουν ότι όσοι νοσηλεύονται με λοίμωξη του αναπνευστικού ή του ουροποιητικοί έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν  έμφραγμα εντός 8 ετών και 150% αυξημένο κίνδυνο  για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με ασθενείς που δεν έχουν τέτοια λοίμωξη-και είναι σημαντικά λιγότερο πιθανόν να επιβιώσουν από αυτές τις παθήσεις.

Η επίδραση κοινών λοιμώξεων ήταν παρόμοιας βαρύτητας σε ανθρώπους με διαβήτη, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λοίμωξη φαίνεται να αποτελεί το ίδιο, αν όχι μεγαλύτερο κίνδυνο, για μελλοντική καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, με γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση και διαβήτη.

Ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε 34.027 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για λοίμωξη στο ουροποιητικό ή αναπνευστικό σύστημα και ομάδα ελέγχου.

Ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, εθνικότητα, παχυσαρκία και χρήση καπνού, καθώς και ιατρικές παθήσεις περιλαμβανομένης της αυξημένης  χοληστερόλης, υπέρτασης, διαβήτη και νεφρικής νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής.

Πηγές:
Aston University

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη