Η δύναμη της χειραψίας θα μπορούσε να διαπιστώνει την υγεία της καρδιάς, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο δυνατή είναι η χειραψία, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων και βελτίωσης της λειτουργίας της καρδιάς.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει τη δύναμη της χειραψίας με τον υπολογισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου και του κινδύνου διαβήτη και θνησιμότητας.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι παρόλο που είχαν χαμηλότερη καρδιακή μάζα, άνθρωποι με ισχυρότερη χειραψία συχνά αντλούσαν περισσότερο αίμα ανα καρδιακό παλμό.

Αυτή η λειτουργία έδειξε περαιτέρω ότι η καρδιά υποφέρει λιγότερο από αναδιαμόρφωση. Μικρότερη αναδιαμόρφωση μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών γεγονότων.

Η νέα έρευνα σε πάνω από 4.600 ανθρώπους δείχνει ότι καλύτερη δύναμη χειραψίας συνδέεται με πιο υγιή δομή και λειτουργία της καρδιάς, δήλωσε ο Steffen Petersen, καθηγητής στο Queen Mary University in Britain.

Η δύναμη της χειραψίας θα μπορούσε να γίνει σημαντική μέθοδος για τον εντοπισμό όσων έχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου και για την πρόληψη σημαντικών γεγονότων που αλλάζουν τη ζωή, όπως το έμφραγμα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν απεικονιστικές εξετάσεις για το καρδιαγγειακό και στοιχεία για τη δύναμη της χειραψίας σε 5.065 συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, έφτιαξαν στατιστικό μοντέλο που λάμβανε υπόψη πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα στοιχεία, όπως δημογραφικά στοιχεία, παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και επίπεδο σωματικής άσκησης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

 

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα