Νέα έρευνα έδειξε ότι γυναίκες μέσης ηλικίας σε καλή φόρμα έχουν 90% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με όσες έχουν μέτρια φόρμα.

Όταν οι γυναίκες σε πολύ καλή φόρμα εμφάνισαν άνοια αυτό έγινε κατά μέσον ορό 11 χρόνια αργότερα σε σχέση με γυναίκες με μέτρια φόρμα.

Η Dr Helena Horder, του University of Gothenburg, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, επειδή είναι πιθανό, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή υγεία ανθρώπων στη μέση ηλικία να μπορούσαμε ενδεχομένως να καθυστερήσουμε ή να προλάβουμε την εμφάνιση άνοιας.

Για την έρευνα, περίπου 191 γυναίκες με μέση ηλικία τα 50 χρόνια υποβλήθηκαν σε εξέταση άσκησης με ποδήλατο μέχρι να εξαντληθούν, ώστε να μετρηθεί η ανώτατη καρδιαγγειακή ικανότητα.

Εξετάστηκαν για άνοια 6 φορές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 5% των γυναικών σε πολύ καλή φόρμα εμφάνισε άνοια σε σύγκριση με 25% των γυναικών με μέτρια φόρμα και 32% αυτών με χαμηλή.

Οι γυναίκες με πολύ καλή φόρμα είχαν 88% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν μέτρια φόρμα.

Μεταξύ των γυναικών που έπρεπε να σταματήσουν την εξέταση λόγω προβλημάτων, το 45% εμφάνισε άνοια δεκαετίες αργότερα.

Η Horder δήλωσε ότι αυτό δείχνει ότι αρνητικές καρδιαγγειακές διαδικασίες μπορεί ενδεχομένως να συμβαίνουν στη μέση ηλικία, που θα μπορούσαν να αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας πολύ αργότερα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα